Slumområde blev grön oas

Marinsoldaten Kelly Carlise sadlade om och startade ett odlingsprojekt för utsatta barn i Oakland, Kalifornien. I en park där det tidigare såldes droger sätter 8-åringar idag broccoli och jordgubbar. Barack Obama har hyllat projektet.

Klicka vidare till pdf

Surrogatmödrar i USA

Många par reser till Kalifornien för att skaffa barn via surrogatmödraskap, där rättsläget är tydligt. I USA skiftar reglerna mellan delstaterna.

Klicka vidare till PDF.

Bångstyriga barn bra för genuspedagogiken

Genuspedagogiken i förskolan mottas inte alltid som väntat. Vad händer när barnen gör motstånd? I en ny avhandling förklarar Klara Dolk, lektor vid Stockholms universitet, hur barns bångstyrighet kan tas till vara och leda till ökad delaktighet.

Läs artikeln på Genus.se

Jakten på hbtq-personer

Förföljelsen av hbt-personer ökar i världen. I Sverige finns lagstiftning om skydd, men trots det skickas många tillbaka med uppenbart fara för sitt liv. På Migrationsverket går hård bedömningspraxis före allt.

Nominerad till Röda Korsets journalistpris 2012.

Klicka vidare till PDF.

Så hittade bröderna varann

1997 tvingades Tesfa Geleta lämna sin bror Shiferaw i Etiopien. Under 14 år har bröderna ingen kontakt. Tesfa flyr till Ukraina, utbildar sig och får ett nytt liv i Norsjö. Shiferaw fängslas och torteras, men lyckas rymma. Nu har bröderna äntligen återfått kontakten med varandra.

Klicka vidare till PDF.

Misslyckad manlighet bakom våldtäkterna i Kongo

Att våldtäkter används som vapen i krig är ingen nyhet. Men vad gör massvåldtäkterna med ett krigsdrabbat samhälle och vad är det som driver soldaterna att våldta? Forskningen visar en komplex problematik.

Läs artikeln nedan

Del 1, del 2, del 3