Slumområde blev grön oas

IMG_0474

Marinsoldaten Kelly Carlise sadlade om och startade ett odlingsprojekt för utsatta barn i Oakland, Kalifornien. I en park där det tidigare såldes droger sätter 8-åringar idag broccoli och jordgubbar. President Obama lovordade nyligen projektet.

Klicka vidare till pdf

Komma ut på jobbet

Mivida-omslag

Det har gått några år och aldrig blivit tillfälle. Kollegorna antar att du är hetero, som alla andra. I själva verket har det aldrig blivit läge att komma ut. När och hur ska man ta steget?

Klicka vidare till pdf

Surrogatresor i USA

Ottar #3 2013

I USA skiftar reglerna för surrogatmödraskap mellan delstaterna, vilket skapat en inhemsk vallfärd av barnlösa par. Många reser till Kalifornien där rättsläget är särskilt tydligt.

Klicka vidare till PDF.

Bångstyriga barn utvecklar genuspedagogiken

Genus i förskolan

Genuspedagogiken i förskolan mottas inte alltid som väntat. Vad händer när barnen gör motstånd? I en ny avhandling förklarar Klara Dolk, lektor vid Stockholms universitet, hur barns bångstyrighet kan tas till vara och leda till ökad delaktighet.

Läs artikeln på Genus.se

Tuff kamp om eleverna i Västerås

Minskade elevkullar och en överetablering av skolor har gjort kampen om gymnasieeleverna stenhård i Västerås. I dag har staden 25 gymnasieskolor, men flera är nedläggningshotade.

Klicka vidare till PDF (del 1, del 2).

Gay och fredlös

Ordfront

Förföljelsen av hbt-personer ökar i världen. I Sverige finns lagstiftning om skydd, men trots det skickas många tillbaka med uppenbart fara för sitt liv. På Migrationsverket går hård bedömningspraxis före allt.

Nominerad till Röda Korsets journalistpris 2012.

Klicka vidare till PDF.

Så hittade de varann

Henry - Röda korset

1997 tvingades Tesfa Geleta lämna sin bror Shiferaw i Etiopien. Under 14 år har bröderna ingen kontakt. Tesfa flyr till Ukraina, utbildar sig och får ett nytt liv i Norsjö. Shiferaw fängslas och torteras, men lyckas rymma. Nu har bröderna äntligen återfått kontakten med varandra.

Klicka vidare till PDF.

Misslyckad manlighet bakom våldtäkterna i Kongo

Genus - Framsida

Att våldtäkter används som vapen i krig är ingen nyhet. Men vad gör massvåldtäkterna med ett krigsdrabbat samhälle och vad är det som driver soldaterna att våldta? Forskningen visar en komplex problematik.

Läs artikeln nedan

Del 1, del 2, del 3